Ord

Det är mörka moln på kvällshimlen när jag går hemåt. De skiftar i mörklila, blått och mörkaste grått. Vissa är kantade med guld av en annars försvunnen sol. Det blåser ganska ordentligt men jag släpper ändå ut håret, som genast sveper omkring ansiktet och fastnar på ryggsäcken.

Som jag går där genom skogen kommer jag givetvis och oundvikligen att tänka på dig. Du, du, du. På ett sätt är jag är innerligt så trött på dig. På ett helt annat sätt är jag oerhört nöjd. Jag försöker minnas den tiden innan och mellan våra konstiga sammandrabbningar, jag minns dessa tider som... Fria.  Nu är jag inte på något sätt eller vis alls tillbaka i den gamla mörktjärnen, men om jag vill kan jag doppa i en tå och känna av temperaturen. Men jag väljer att inte göra det. För jag är så innerligt trött. Trött på att tänka och grubbla och fundera och analysera. Trött på ord som ingenting menas med. Ord, min vän, ska man inte slösa med allt för mycket. De kan bli tomma och innehållslösa. De kan till och med få motsatt betydelse. De kan bli djupt ironiska och sarkastiska. Ord utan påföljande handling betyder i vissa fall ingenting mer än just... Tomma ord.

Och jag funderar för mig själv: Hur länge ska jag duga för dig den här gången? Det som är så oerhört djupt ironiskt på ett sätt är att du vet egentligen just ingenting om mig längre. Du vet inte, att jag numer har blivit ganska så stark och självständig. Att jag har gått och skaffat mig en smula stolthet. Att nuförtiden är det inte längre frågan om hur länge jag ska duga eller räcka till eller inte ta för mycket plats och begära för mycket. Nuförtiden är frågan riktad åt andra hållet. Hur länge, min vän, kommer jag orka hållas med dig och våra... Tillfälligheter? Hur länge kommer jag tycka att dessa ger mig något mer än en tillfällig sängvärmare?
Frågan jag ställer mig är också: vad tycker jag just nu? Och om jag ska vara helt ärlig, min vackra vän, så vet jag inte. Jag vet faktiskt ingenting. Jag är tömd på känslor. Totalt tom.
Och det gör lite ont i mig, för en gång i tiden var jag beredd att ge dig så mycket.
 
Någonstans djupt inuti mig kommer du alltid att ha en alldeles egen och speciell plats. Du kommer alltid att ha en smula av min omtanke och kärlek.
Och jag är ännu inte helt beredd att låta dig försvinna från mig helt och hållet. Ännu behöver jag en smula av det som du ger mig.


                                   Men det känns så konstigt inuti mig i kväll.

                                         Alldeles sorgset och ekande tomt.

                                           image86

                                       

Dagens låt: Frida Ohrn, Release me.

Mamma

Jag är en sådan där unge som aldrig har pengar och aldrig skickar kort. Så min mamma fick inget kort av mig i år. Heller. För att kompensera skickar jag heller inget kort till pappa på farsdag. Kanske är det dumt, kanske inte. Jag försöker visa min uppskattning och kärlek på andra sätt. När vi ses kramas vi ofta, mycket och länge. Och om jag inte pratar med mamma i telefonen en dag känns det konstigt i magen när jag går och lägger mig.

För jag älskar min mamma så otroligt mycket. Hon är min stöttepelare och min klippa i livet. Hon är den jag alltid kan vända mig till och den person jag alltid kan skratta och gråta tillsammans med, Mamma är också den enda person jag kan bråka med och bli riktigt förbannad på. För med mamma törs jag det. Mamma finns kvar även när jag har gjort bort mig och sagt dumma okänsliga saker. Det är det finaste med min mamma. Hon finns alltid där för oss i familjen. Alltid. Det må gälla stort som smått - idag till exempel satt mamma och hjälpte sin struliga avkomma med räkningar och diverse papper. Benade upp och redde ut. Visst, jag hade klarat det själv även om det kanske inte hade blivit gjort i samma goda tid som när mamma tryckte på. Men bara det att mamma sätter sig ner och hjälper sin snart tjugoåttaåriga dotter med en sådan sak tycker jag är så... Fint på nå't sätt. Det värmer i hjärteroten.

Min mamma är bräddfull av kärlek till både människor och djur och min stora förebild här i livet.

För det finns nog ingen som jag är så stolt över som min mamma.

Mamma: Jag älskar dig, mer än du någonsin kan förstå. Jag blir så glad när du ringer och uppskattar ditt intresse mer än du kan ana. Vad gjorde jag utan dig?

All min varmaste kärlek till dig.

Dotra.


image85

Ordbrist

Jag har ordbrist!

Alla ord är för tillfället slut men fler är beställda.

image83

Så jag lånar en Berglin-ruta så länge.

 image84

Och så fick jag en sådan lust att lägga in en liten bild på "mitt" hus. Jag bor på bottenvåningen -men hade ännu inte flyttat in när Linda knäppte den här bilden. Jag har aldrig persiennerna neddragna mitt på ljusan dag!

Sol ute, sol inne

Ja se ett sån't vackert väder! Kan en männscha annat än njuta dessa dagar?

Idag lånar jag ord från Axel Berglund, via
Euskefeurat

VÅRVISAN

Å nöu så ha i tänkt ått sjåong än litn beit
för jä ållihåop som håva köme heit
opå måLe som vä håva jeen i Peit
i tråo no ått jä förstå'e
Råolit hä jär ått samLes nagar gang
e afta få et nagän våra twär å trang
å stå å sete steL å stoiv som en stang
vell man våra gLad no går'e

 

Våorn han sko fäl koma nöu snart
vä'n mäir'n vanlit hiskäli fart
å han sko sjåongäs ein, hä jär jo klart
åt tisdasaftan som vanlit

 

Vintärn ha vöre både kål å lang
å mäir snön än vo vä minnäs nagar gang
å sjåong då högt å räint å manlit

 

Då tjäLan ha gått opp, å löuva sprocke öut
å jåoLa sko brökes, skåoLa jär slöut
då sjåong vä no mäst wår å äin ät egen tröut
så lääng som hä jär sommarvärmen
Äin far åt Stjälät, äin far åt Peit
Äin far dell fjälls än ann bå heit å deit
å fLäir bårtei åss håva mäir'n vanlit sleit
å gnåo å swäittes e stjåortärmen

 

Män nöu då vä håva köme åss heit
för ått ståij å sjåong å kansch ita åss äin beit
så stjiick vä åckså läisamhäita enda deit
man ha så råoLit som man djär'e
KLämmen nöu ei, å trallen allihåop
hä jär bättär än appLåd å braovoråop
åså släpp i stå å bock som e håLvståop
kLämmen ei, jä håva fäl et tappe väre

 

Text: Axel Berglund
Musik: Trad.


 

Det är som vanligt sanslöst mycket att göra, men jag går ändå omkring och småler förnöjt hela dagarna i ända. Känner solen värma krumkroppen och vinden smeka fjunkinden.

Löven slog ut under en natt i helgen, så nu är det alldeles fantastiskt grönt utomhus och livet är gott att leva.

 

Ut och njut!

 

(Själv har jag har starka funderingar på att bo i tält en period i sommar, ävenom jag arbetar. Varenda kväll är det en plåga att gå in, och jag har ju mitt lilla Staika som bara väntar på att få användas igen.)


Lugnt

Det är lugna dagar nu: promenader längs sjön, matlagning, bakning, läsning och skrivande av fördjupningsarbete. Efter en intensiv tid med många människor, uteliv (inte i skogen, utan på krogen) och allmän full rulle har jag tagit ett par dagar ledigt. Stängt av ljudet på mobiltelefonen, inte loggat in på alla dessa chatprogram, inte umgåtts med någon mer än allra käraste Ulrica -och det har varit rätt så skönt. Så skönt så jag tror jag fortsätter ett par dagar till.

image82

Här hittade jag den lilla stugan.

Sol och lite pengar

Ja, idag är det bestämt en hel del smula soligare om man jämför med gårdagens lilla bottenskrap. Nå, man må väl ha sådana dagar också.

Gårdagkvällen blev dyr -det var klassfest och utgång. Och jag kan säga att även om man alltid går på billigaste studentpuben (de gånger man faktiskt går ut på krogen) så nog sjutton sitter man där och inser att de där trettio kronorna i inträde kunde ha varit socker (jag har slut) vitlök (även den slut) och lite toalettpapper (inne på sista rullen nu).

Jag är bara så trött på att behöva tänka på pengar vad tusan jag än gör! Till saken hör att jag är världssämst på ekonomi och endast har tur som har en sådan förstående moder: varje månad sätter hon sig snällt med sin snart tjugoåttaåriga dotter och benar upp inkomster och utgifter. Allt medan jag är sur och motvillig och har ångest och kallsvettningar. Jag kan till och med drömma om att alla pengar är slut och att jag kommer bli vräkt, får lov att hoppa av utbildningen (av någon anledning har också CSN sagt upp bekantskapen med mig i de här drömmarna) och att jag slutligen sitter på gatan och tigger eller hamnar på parkbänken eller i busskuren med en flaska t-sprit. Gärna med polisen, kronofogden och ett gäng advokater efter mig också. "Personlig konkurs" brukar det eka i dessa drömmar. Och jag vaknar med kallsvetten rinnande, ångestflämtningar och kryp i benen. Oftast måste jag efter dessa drömmar kliva upp och göra något praktiskt för att få ångesten att mildras. Det är vidrigt kan jag säga!

Egentligen förstår jag inte min egen rädsla: jag har aldrig tagit några lån utöver CSN, jag betalar alla räkningar i tid (nåja, kanske en dag sent ibland) och har bara fått ett brev med hot från inkasso i hela mitt liv. Det brevet fick jag när jag som sextonåring glömde lämna igen biblioteksböckerna: de hade gömt sig i röran i min lilla studentlägenhet och vägrade komma fram.
Så varför denna pengaångest? Jag vet inte.

Det närmsta problemet just nu är att i slutet av maj får vi kära studenter endast låna ca3300kr, med motiveringen att de flesta kurser tar sommarlov i början på juni. Hur man ska överleva i juni är det ingen som har sagt något om.

Jag har inget emot att arbeta under somrarna men som det är nu blir man som student i princip tvingad att arbeta under hela sin studietid. Jag tycker det är vansinne. Man ska ha ett val: arbeta eller inte arbeta under sina studier. Vill man jobba -visst. Men om man känner att ens studieresultat blir lidande är det då inte mest logiskt att man borde kunna klara sig på de pengar man får låna utan att behöva arbeta extra? Som det ser ut nu måste man börja extraarbeta redan i april för att kunna få ut pengar i slutet av maj.
Jag ser tillbaka, vad gjorde jag i april?
I april hade jag praktik. Arbetstiden låg rejält över 40h/vecka strecket. Det fanns inte på världskartan att jag hade orkat med ett extraarbete då. Jag kan tacka alla gudar att jag har en förstående mor och far som, i och för sig inte utan knorr och mumlande men ändå, bidrar till att få min ekonomi att gå ihop de månader det kniper som mest (hos mig är det tyvärr ganska ofta). Tack vare dem behövde jag inte börja arbeta i april. Tack vare dem och skatteåterbäringen.

Men de som inte har föräldrar som kan hjälpa till då?

Jag blir så... Förbannad! Det är ju inte direkt ett studiefrämjande klimat det här. Och nu följer den gamla välnötta ramsan kring CSN: Vi lånar ju pengarna! De ska betalas tillbaka! En viss del är (tack och lov) bidrag, men en hel del är lån. Och om jag ändå ska betala tillbaka pengarna kan jag väl för tusan gubbar få låna åtminstone så jag klarar maj/juni månads utgifter? Är det för mycket begärt?

Nu har jag eldat igång mig ordentligt här. Dags att sätta mig med skolböckerna.

...

Och mitt bland alla människor snubblar jag omkring, som i dimma. Jag ser dig på håll, med henne vid handen. Jag skyndar vidare mot mitt, ökar på stegen så jag ska se upptagen ut. Jag hakar på hjulet av människor och snurrar, snurrar, snurrar. Om jag blir tillräckligt yr kanske jag inte känner dig längre. Om jag snurrar kanske jag inte ser dig längre. Om jag fortsätter i vansinnestakten kanske, kanske, kanske jag inte längre kroknar av hugget i magtrakten som varje, varje eländiga jävla gång, envisas med att göra mig krum och krokig. Som skapar dessa fula, elaka och svarta tankar varenda gång jag möter dig.

Det är grådaskig vår och svartsjukan river med vargklo i bröstet.
"Inget vidare rus."Fjärilslarvens sång

Idag har jag "klorinat" badrummet. För att få rent toalett, golv och handfat fick jag -utöver klorin- lov att ta till yes diskmedel, en kniv, rotborste och stålull. Jag tycker egentligen inte om att använda klorin, det är inte miljövänligt. Dessutom luktar det badhus i hela badrummet så jag blir hög som ett hus när jag går på toaletten. Men nog fan blev det rent! Hela fettranden på golvet är nu endast ett minne blott, kanske kan jag till och med duscha utan badtofflor nu också. Och inte halka eller få något konstigt på tårna.
Jag har arbetat på sjukhusets storstäd, jag har städat vandrarhem och hotell och sett hur folk beter sig och vad de lämnar efter sig. Och tro mig, det är en del konstiga och äckliga saker. En hel del konstiga och äckliga saker. Ändå må jag säga att mitt badrum låg på topp tio listan över Äckliga Utrymmen Jag Har Städat. Det är nästan så jag undrar om det någonsin faktiskt har grovstädats där inne förut. Nå, nu är det gjort och även om jag inte är nöjd över klorinanvändandet så är jag åtminstone nöjd att det är rent. Må bara hitta ett bra alternativ till klorin.
På något sätt känns det som jag tappat förmågan att skriva. Jag har fastnat i upprapningsträsket. Nå, var sak har sin tid, så ock även denna. Om ett tag lossnar det säkert igen. Tills vidare får jag vara trist och tråkig och skriva trivialiteter. Och nej, jag är inte ute med håven. Jag bara... Skriver som det känns just nu.
Utomhus är luften tung av fukt och maskarna ligger draperade utefter asfalten. Jag ser mig noga för så jag inte ska råka trampa på någon, men det är svårt. Om jag glömmer mig ett endaste ögonblick kan jag råka platta till någon stackare som ligger och sörplar. Och jag som är så disträ!

"Hur ska det gå?" funderar jag för mig själv och hinner i sista stund hejda foten som närapå krossat en oskyldig liten larv som ligger och trycker precis utanför min ytterdörr.

Sist gången

Det är blött och regningt och doftar alldeles ljuvligt. Jag är på väg hem från absolut sista sessionen hos måndagskompisen. Som vi går där, min kära vännina och jag, slår mig plötsligt tanken: Nu är det slut, nu har jag ingen mer att gå till med mina små bekymmer och funderingar. Även praktiken är slutförd och avslutad, med finord från "min" lärare och saknad i hjärteroten. Jag trivdes trots allt alldeles utmärkt: man ger och ger och ger -men får också så fantastiskt mycket tillbaka.

Men som jag går där och funderar på dessa avslut slår mig också tanken:

Det är faktiskt alldeles fantastiskt så bra jag mår.


Och jag går hem och gör ett avkok på ingefära som jag dricker med honung. Linda kommer ner en sväng för att få en smula sällskap när hon äter middag. Nu har hon precis gått upp och jag sitter här och bara är. Vaggar mig själv i lugnet och sällsamheten i att bara vara. Lyssnar till regnet som slår mot rutorna.

Mår gott.

image81

Önskar jag kunde fota själv, men i brist på bröd (kamera) får man ta till limpa
(google)Totalt oorginell...

..är jag som klassiskt nog passar på att bli sjuk direkt efter avslutad praktik ("jaaa, efter praktiken så slappnar man ju av och tillåter sig att känna efter, det är inte alls förvånande att du blir sjuk precis nu och ..." Dessa ord har yppats både av mig och andra alltför många gånger). Därav även mitt icke-bloggande. Jag ligger i sängen eller soffan och kraxar och äter glass. Glassätning är för övrigt fantastiskt viktigt när man är sjuk, dess betydelse kan inte nog poängteras eller värderas.

Dessutom gäller det ju att kurera sig så man pallar med en ansträngande dag av femkronorskaffe och studentskitsnack i morgon!

Tuta och kör, över och ut.

image78

Glassbild funnen
här.

Hundbajspåsar

Jag får inte ur mig ett vettigt ord nu ikväll men har ändå någon konstig lust att skriva. Kanske för att skjuta på det där jobbiga som MÅSTE göras NU så jag hinner göra det där andra innan lektionen i morgon. Vad är det Hr. Winnerbäck sjunger... Jo! "Jag blir oinspirerad och ledsen, av kraven och stressen". Det känns oerhört barnsligt och töntigt och ickeansvarigt och allmänt jäkla... Ingen Duktig Flicka. Inte En Bra Kandidat. Men fan, ibland så... Äh. Ibland får man vara liten och klumpig och dum och allt det där. Ibland får man be om hjälp! Så det så.

Men det ska erkännas: hur kul det än är med praktik och att det går bra och allt det där, så ska det ändå bli sanslöst skönt att nästa vecka bara få vara... Student. Gå på lektioner man inte själv behöver planera. Dricka kaffe och snacka skit. Skriva. Få Ett Liv. Det där livet där om jag är oansvarig går det bara ut över mig själv. En så konstig mening det där blev. Nåja.

Dagens fundering: Varför i hela friden har man med sig hundbajspåsar som man duktigt skopar in högen i om man ändå inte tänkt slänga dem i därför avsedda behållare utan lägger dem på gångvägen? Va? Jag menar.. Då är det väl bättre att låta bajset ligga kvar i dess naturliga form att multna bort? Jag förstår det verkligen inte! Och det är inte bara en bajspåse som ligger efter gångvägarna härikring. Nej det är en hel drös! Vissa ligger lämpligt utspridda på behörigt avstånd, andra ligger tillsammans i en liten hög.
Kan någon förklara detta fenomen för mig?
Jag har själv traskat med hund i stad och inte tusan lägger jag bajspåsarna på vägen eller trottoaren inte. Vissa påstår att det är alldeles för långt mellan bajspåsbehållarna, men vad spelar det för roll? De är ju inte direkt tunga (fast vad vet jag, någon kanske har en jättehund som de matat med plommon och som lägger en hög stor som Kilimanjaro -men de bajspåsar som ligger här är så små och nätta med prydliga knutar, så)! Tycker de det är pinsamt att gå med bajspåsar? Men varför då? Va?

Lämpligen lägger jag här in en bild på världens finaste  Miro

image77


Nu är det dags! Eller... Snart i alla fall.

Rörelse

Vi rör oss i cirklar. Vi närmar oss och omsluter varandra för att efter ett ögonblick, en stund, fortsätta vidare. Så rör vi oss bort från vår gemenskap, längre och längre -för att sedan åter närma oss igen. Frågan är bara hur stora våra cirklar är. Kanske är din mindre än min. Kanske tvärtom. Kanske är de nästan lika stora.

Ibland vill jag bryta mig fri, slå mig lös. Bort från dessa cirklar. Bryta mig fri från mönstret. Ibland käner jag mig nedtyngd och otymplig: inte längre i rörelse. Och jag behöver rörelse. Jag behöver min frihet. Jag behöver drömmar och visioner och hopp.

Du behöver inte ta åt dig, jag riktar mig inte till någon särskild. Kanske mest till mig själv och min egen frustration. Ibland känns det som jag har stagnerat.

Rastlösheten gräver djupa svarta hål i kroppen på mig och jag har ingenting att fylla igen dem med annat än drömmar. Drömmar om att bryta mig loss, packa ihop, försvinna. Drömmar om andra världar, andra landskap, andra cirklar.

image76

Intensitet

Jag har möblerat om för säkert femte gången. Nu är jag (nästan) nöjd. Jag har plockat in alla böcker och placerat dem i bokhyllorna. Jag har gjort sovrum av sovrummet som innan mest såg ut som en gammal ungkarlslya. Eller en gammpojkes torftiga sovplats. Nu är där sovrum, det är bra. Sovrum ska vara plats för ro utan en massa störande saker. Rent och fritt med luft. Jag har hängt några fotografier på väggen. Foton av fjäll och hav och skog, så jag kan titta på dem innan jag släcker lampan. Så jag kan påminnas om att det finns en värld utanför den här -lilla. Så jag minns att om jag verkligen vill är det egentligen inte mycket som hindrar mig att packa ihop väskan och resa bort, långt härifrån, till andra möten och människor.

Jag läste en bok, jag såg en film. Jag andades en stund. Ensamhet är en blandning av ljuvlighet och lidande. Jag kan inte riktigt bestämma mig för vilket. Vad jag mest av allt saknar är beröring. Jag är inte ensam i ordets fysiska mening egentligen. Jag har massor och åter massor av människor omkring mig. Ett telefonsamtal bort ligger nästintill ändlösa möjligheter till umgänge och samvaro. Denna vetskap är en trygghet och en förutsättning.

Ändå. Ändå ligger den där och lurar under kristyrytan. Längtan efter beröring. Så stark att det nästintill krampar i armarna och utplånar allt annat. Någon form av tillhörighet. Det var så längesedan nu, om det ens någonsin varit.  Och jag drömmer om nätterna. Drömmer om närhet och tillit. Drömmer om en ansiktslös människa som omfamnar mig och vaggar mig. Viskar ljuvliga ord i mitt öra.

image72

Upprapning

# Examineringen gick superb!  Jag fick faktiskt i princip ingen kritik alls. Dock tror jag att jag är för trött för att till fullo uppskatta det.

# Jag har tagit på mig fler lektioner än det från början var tänkt. Det är både kul och... Ja, jobbigt. Jag kommer inte hinna allt annat jag tänkt göra den tiden, men det är värdefullt med övning. Särskilt då jag nuförtiden undervisar i grammatik, vilket inte är min starkaste sida. Så vad tusan, det är ju bara att tuta på, tänker jag.

# Jag är enormt abnormt extremt trött.

# Officiellt sitter jag egentligen och skriver lektionsplanering just nu.

# Nämnde jag att jag är trött?I övrigt utnyttjar jag all ledig tid till att komma ut i skogen. Eller sitta vid sjön och andas in doften av vatten. Hur kan det komma sig att det är så lugnande med skog och vatten? Är det något ursprungligt? Finns det lagrat i generna sedan tusentals år tillbaka? Trygg i skogen = kan gömma sig för faror? Lugn och frihet vid vatten = vatten möjlig flyktväg (frihet) lugn för att... Nä, där gick jag bet.image71


 

Hehe. Beglin kan han.

Nattpromenad

På vägen hem genar jag min vana trogen genom skogen. Inga gatlyktor, inga människor. Förunderligt skönt. Nu är det den tiden då det inte blir riktigt mörkt, ljuset börjar tränga sig på. Klockan halv tre en måndagsmorgon är det grått, med mörkare skuggor under trädgrenar och under höga stenbumlingar. Det är också tyst. Fåglarna kommer igång ordentligt först om någon timme igen.
Mellan träden ser jag så småningom ut mot den asfalterade gångvägen. Där går ett gäng människor. De pratar högljuddt och gestikulerar vilt. Det kan inte uteslutas att de druckit alkohol. Det är då jag kommer på mig själv med att sakta in på stegen, bevaka dem genom buskarna och trädgrenarna. Jag stannar upp och låter mig smälta in i min omgivning. Jag har svart jacka och mörkblå jeans, så det går rätt bra. Människorna passerar och jag börjar smånigom röra på mig igen, dock med visst motstånd. Hade jag fått bestämma hade jag stannat där, mitt i ingenmanslandet: Ingen som vet var jag är, ingen som vet var jag är på väg. Endast träd, buskar, lav och mossa runt omkring mig. Och givetvis en hel massa annat.
Marken är mjuk under foten och gråskymningen omsluter mig vänligt. Här är jag trygg. Här kan jag bara -vara.

image70

Denna bild fann jag
här. "Utsikt över Ångermanälvens och Faxälvens sammanflöde vid Österås strax norr om Sollefteå." Vi bor ungefär 7 km därifrån (fågelvägen). Uppvuxen i denna skogsbygd är det kanske inte så underligt att jag ofta känner mig mer hemma bland granarna än bland människorna. Absolut inte alltid, men väldigt ofta. Inte har jag så soliga minnen egentligen av denna bygd, men ändå har den på något sätt ätit sig in i mitt hjärta. Det är ju ändå... Hemma.